W roku szkolnym 2024/2025 nadal jest realizowany program o nazwie ,,Program dla szkół”. Głównym jego celem jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych poprzez dostarczanie uczniom produktów mlecznych i owocowo warzywnych, dzięki temu dzieci od najmłodszych lat poznają smaki zdrowych przekąsek. Program obejmuje również działania o charakterze edukacyjnym i promocyjnym ich celem jest zwiększenie jego rozpoznawalności oraz budowanie prawidłowych nawyków żywieniowych uczniów. Działania edukacyjne w których uczestniczą uczniowie takie jak wspólne spożywanie drugiego śniadania, oglądanie prezentacji czy organizowanie warsztatów kulinarnych poszerzają ich wiedzę na temat zdrowego stylu życia .
Program ma kreować prozdrowotne postawy i zachowania dzieci, dlatego będą im udostępniane produkty o wysokich walorach zdrowotnych, świeże i niskoprzetworzone:
- owoce (jabłka, gruszki, truskawki, śliwki) i warzywa (marchew, rzodkiewki, papryka, pomidorki, kalarepa) oraz soki,
- mleko spożywcze oraz naturalne produkty mleczne: jogurt, kefir, serek twarogowy.
Poradnik dla rodziców: Zasady zdrowego żywienia – Wskazówki, pomysły i porady dla rodziców dzieci w klasach I-V
Szkolny koordynator – p. Teresa Tomaszewska