Program żywnościowy o nazwie „Program dla szkół”.

W roku szkolnym 2024/2025 nadal jest realizowany program o nazwie ,,Program dla szkół”. Głównym jego celem jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych poprzez dostarczanie uczniom produktów mlecznych i owocowo warzywnych, dzięki temu dzieci od najmłodszych lat poznają smaki zdrowych przekąsek. Program obejmuje również działania o charakterze edukacyjnym i promocyjnym ich celem jest zwiększenie jego rozpoznawalności oraz budowanie prawidłowych nawyków żywieniowych uczniów. Działania edukacyjne w których uczestniczą uczniowie takie jak wspólne spożywanie drugiego śniadania, oglądanie prezentacji czy organizowanie warsztatów kulinarnych poszerzają ich wiedzę na temat zdrowego stylu życia .

            Program ma kreować prozdrowotne postawy i zachowania dzieci, dlatego będą im udostępniane produkty o wysokich walorach zdrowotnych, świeże i niskoprzetworzone:

  • owoce (jabłka, gruszki, truskawki, śliwki) i warzywa (marchew, rzodkiewki, papryka, pomidorki, kalarepa) oraz soki,
  • mleko spożywcze oraz naturalne produkty mleczne: jogurt, kefir, serek twarogowy.

Poradnik dla  rodziców: Zasady zdrowego żywienia – Wskazówki, pomysły i porady dla rodziców dzieci w klasach I-V

Szkolny koordynator –  p. Teresa Tomaszewska