8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem tego święta jest przede wszystkim promowanie zdrowego jedzenia oraz profilaktyka chorób będących konsekwencją złej diety. W naszej szkole tego dnia uczniowie obejrzeli prezentację multimedialną na temat wartości odżywczych produktów oraz poznali 10 zasad zdrowego żywienia. W dalszej części zajęć uczniowie poznali zalety zbilansowanego odżywiania i wiedzą, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, aby w dorosłym życiu prowadzić zdrowy styl życia. Podczas zajęć uczniowie wykonywali ćwiczenia dotyczące piramidy żywieniowej, wskazywali produkty zdrowe i te, których należy unikać oraz rozwiązywali krzyżówki. Dzieci z oddziału przedszkolnego również włączyły się w obchody tego święta, wykonywały zadania i dokonywały zdrowych wyborów kolorując tylko zdrowe produkty. Nawyki żywieniowe z dzieciństwa mają wpływ na późniejszy styl życia i odżywiania. Z tej okazji Samorząd Uczniowski przygotował okolicznościową gazetkę ścienna propagującą zdrowe odżywianie.