Owoce i warzywa w szkole

„Owoce i warzywa w szkole”

Głównym celem programu jest kształtowanie wśród dzieci dobrych nawyków żywieniowych, a w szczególności – zwiększenie ilości spożywanych przez nie owoców i warzyw. Koordynatorem programu w szkole jest  p. Teresa Tomaszewska.

W ramach programu uczniowie mają okazję poznawać zasady zdrowego żywienia, co sprzyja wyrobieniu dobrych nawyków żywieniowych. Dzieci utrwalają te nawyki poprzez:

– spożywanie kilka razy w tygodniu porcji owocowo – warzywnych otrzymanych w szkole

– uczestniczenie w specjalnych działaniach edukacyjnych poświęconych zdrowemu żywieniu oraz pochodzeniu owoców i warzyw.

Dzieci otrzymują w ramach programu:

– świeże owoce: jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie.

– świeże warzywa: marchew, paprykę słodką, rzodkiewki, kalarepę, pomidorki koktajlowe.

– soki owocowe, warzywne i mieszane.

Aby skutecznie i trwale wpłynąć na nawyki żywieniowe dzieci udostępnianie owoców i warzyw odbywa się równolegle z licznymi działaniami edukacyjnymi. W ramach tych zajęć dzieci poznają zasady dotyczące zdrowego odżywiania, uczestniczą w konkursach i warsztatach, wspólnie spożywają w klasie owoce i warzywa.
Działania edukacyjne prowadzone przez szkołę:

 

DSC_0429

DSC_0423

 

 

 

Więcej informacji o programie na stronie http://owocewszkole.org/

Owoce i warzywa – prezentacja