„Owoce w szkole”1

„Owoce w szkole”

         Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych uczniów poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym. Program skierowany jest do uczniów kl. I-III. Koordynatorem programu w szkole jest  p. Teresa Tomaszewska.

Owoce i warzywa – prezentacja

W ramach tego programu dzieciom udostępniane są owoce i warzywa oraz soki przygotowane do bezpośredniego spożycia. 

Więcej informacji o programie na stronie http://owocewszkole.org/

DSC_0314DSC_0327

DSC_0322

        Program „Owoce w szkole”  jest jednym z narzędzi dzięki któremu szkoła może kształtować i rozwijać prozdrowotną edukację najmłodszych uczniów oraz w rzeczywisty sposób wpływać na ich dietę.

         W ramach programu „Owoce w szkole” prowadzone są różnorodne działania towarzyszące, zajęcia mają różnorodną formę, a realizacja działań będzie sprzyjała propagowaniu zdrowego stylu życia.

6  W grudniu odbyło się spotkanie z pielęgniarką.  Dzieci poznały zasady zdrowego odżywiania. Dowiedziały się, jaką rolę pełnią witaminy w organizmie człowieka i na co muszą zwracać uwagę jedząc różne produkty.